Krista Detor

Cira 15 jaar geleden ben ik gestopt met het luisteren naar de radio (thank the Goddess for Spotify!) en ongeveer 5 jaar geleden met t.v. kijken. Ik werd te verdrietig van de muziek die tegenwoordig populair is. Het enige wat er nodig lijkt te zijn is een leuk koppetje, het beheersen van drie hele akkoorden en een videoclip met zwoel kijkende dames, het liefst met veeeeel bloot. Enige diepgang en creativiteit in songteksten lijkt tegenwoordig wel streng verboden. En kunnen zingen is allang geen vereiste meer; hoera voor autotune!

Mèèèn….. wat mis ik tegenwoordig artiesten met een vergelijkbare bezieling als Simon and Garfunkel, Queen, The Supremes, Abba, The Jacksons, Neil Diamond, Denver e.d. (jeetje, ik klink wel erg oud nu). Bij deze artiesten voelt het echt alsof sommige nummers rechtstreeks gedownload zijn uit een andere dimensie. Die nummers kloppen van A tot Z, zijn geenszins voorspelbaar en brengen je (althans, mijn) hele ziel in vervoering. Een artiest die dat tegenwoordig nog voor elkaar krijgt, en die we in alle waarschijnlijkheid pakweg over 10/20/30 jaar nog zullen draaien… noem er es eentje?

Gelukkig zijn er nog steeds pareltjes te bewonderen… mits je heeeeel goed zoekt met die turbo-metaaldetector in die dikke hooiberg. Zoals sommige nummers van Rachael (Bravedancing, Bruises Without Blue, The Spirit We) en The Wailin’ Jennys (One Voice).

En…….!!! Gelukkig kreeg ik een paar maanden terug weer een mailtje met de halfjaarlijkse programmering van Acoustic Alley (die maandelijkse intieme, akoestische optredens organiseert in het Theatertje in de Steeg op het Westeinde). Even alle artiesten gescand op mogelijke pareltjes… en: gevonden. Ik keek een paar filmpjes van Krista Detor… en zat in tranen achter mijn PC. Hoe was het mooooogelijk dat ik nog nooit van haar had gehoord?????? Afgelopen 6 november was haar optreden… welke me echt naar een andere dimensie bracht. Ongelooflijk… dit gaat beyond teksten en muziek… als zij optreedt vindt er pure magie plaats en die neemt je geheel in beslag op zielsniveau… Het nummer Barely, dat ik toen nog nooit eerder gehoord had, bracht me tot tranen… in diepe, diepe, diepe ontroering. Wat een prachtig kado, om zo’n prachtige parel te mogen ontdekken, én een omhelzing te mogen geven na de show! En ze is ontzettend lief, open en oprecht geïnteresseerd! Heel bijzonder hoe bereikbaar ze ook is, in tegenstelling tot veel andere gerespecteerde artiesten.

Krista heeft inmiddels zes prachtige cd’s op haar naam staan, die je kunt bestellen via www.kristadetor.com. Echter, gedigitaliseerde vibraties halen het bij laaaaaaange na niet bij de live vibraties… dus als je ooit de gelegenheid hebt, bezoek eens een optreden van haar. Ze treedt overigens ook op in de verste uithoeken van Nederland (waar ik überhaupt nog nooit van gehoord had), dus laat die kans niet schieten!!!

Om af te sluiten, nog dit waaaanzinnig mooie nummer, Clock of the World: